poniedziałek, 20 stycznia 2014
Zapiekanka rybna
Dziś potrawa z tych, które zdecydowanie lepiej smakują niż wyglądają. Miałam problem z tym jak uwiecznić ją na zdjęciu, tak żeby nie wyglądała na nieapetyczną, nie wiem czy mi się to udało, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że jest pyszna- albo jeszcze lepiej- sami ją przygotować i się o tym przekonać!
Czego będziemy potrzebować?
4 filety z ryby (u mnie mintaj)
6 sporych ziemniaków
1 por
1 cebula
łyżka masła i oleju
1 szklanka bulionu
1 śmietana 12% (około 200ml)
łyżka mąki
pietruszka
koperek
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
ser do posypania- opcjonalnie
Jak przygotować zapiekankę?
Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, podgotowujemy w osolonej wodzie. Filety płuczemy i albo podsmażamy chwilkę, albo gotujemy na parze ( wcześniejsze przygotowanie ziemniaków i ryby jest konieczne gdy chcemy ograniczyć czas pieczenia zapiekanki w piekarniku).
Pora i cebulę kroimy, podsmażamy na łyżce oleju i masła, gdy zmiękną zalewamy bulionem wymieszanym ze śmietaną i łyżką mąki. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy pietruszką, koperkiem i innymi dowolnymi ziołami i przyprawami- według uznania.
W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy talarki ziemniaków, na to filety rybne i zalewamy wszystko sosem.
Tak przygotowaną zapiekankę sypiemy serem ( można posypać jeszcze suszonymi ziołami- u mnie oregano) i wkładamy do piekarnika na około 20 minut do 180 stopni.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz