czwartek, 19 września 2013

Paprykowe gołąbki czyli faszerowana papryka.

Uwielbiam gołąbki i paprykę, ten przepis jest ich połączeniem. Podawane z pysznym z sosem pomidorowym. Danie, które wydaje się pracochłonne, ale gwarantuję, że robi się je o wiele szybciej niż tradycyjne gołąbki w kapuście. Farsz typowo gołąbkowy, mięso mielone, cebula, ryż- dla wzbogacenia smaku polecam dodać podsmażone pieczarki.  Myślę, że każdemu będą smakować! :)
Potrzebujemy:
6 papryk
500 g mięsa mielonego
2 cebule
2 woreczki ryżu
1 jajko
50g sera tartego i 6 plasterków sera
3 łyżki koncentratu pomidorowego
ew. 6 pieczarek podsmażonych
przyprawy do smaku; pieprz, sól, vegeta, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
0.5l bulionu

NA SOS:
cebula,
ząbek czosnku,
4 łyżki koncentratu pomidorowego/przecieru pomiorowego
łyżka masła
2łyżki śmietany 12%
pieprz, sól i vegeta do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy ryż na pół twardo. Mięso łączymy z podsmażoną cebulą, jajkiem, tartym serem, koncentratem ( i ew. pieczarkami), doprawiamy i łączymy z przestudzonym ryżem.
Odcinamy kapelusze z papryk i wydrążamy środek. Napełniamy farszem, na każdą kładziemy plasterek sera i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy bulion i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 60 min.
W czasie pieczenia papryk, przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek smażymy na łyżce masła, doprawiamy delikatnie vegetą,dolewamy 1/4 szklanki wody i dodajemy  koncentrat lub przecier pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia. Odlewamy 3 łyżki do szklanki, do tego dodajemy śmietanę i solimy 1/4 łyżeczki, dobrze mieszamy i powoli wlewamy do sosu, ponownie doprowadzamy do wrzenia i ewentualnie doprawiamy.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz