Potrzebujemy:
6 papryk
500 g mięsa mielonego
2 cebule
2 woreczki ryżu
1 jajko
50g sera tartego i 6 plasterków sera
3 łyżki koncentratu pomidorowego
ew. 6 pieczarek podsmażonych
przyprawy do smaku; pieprz, sól, vegeta, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
0.5l bulionu
NA SOS:
cebula,
ząbek czosnku,
4 łyżki koncentratu pomidorowego/przecieru pomiorowego
łyżka masła
2łyżki śmietany 12%
pieprz, sól i vegeta do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy ryż na pół twardo. Mięso łączymy z podsmażoną cebulą, jajkiem, tartym serem, koncentratem ( i ew. pieczarkami), doprawiamy i łączymy z przestudzonym ryżem.
Odcinamy kapelusze z papryk i wydrążamy środek. Napełniamy farszem, na każdą kładziemy plasterek sera i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy bulion i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 60 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz