Dziś przepis na ognisty krem z pomidorów. Zupa ekspresowa, bezproblemowa, ze składników, które zazwyczaj na co dzień mamy w kuchni.
Do wykonania kremu będziemy potrzebować:
- niecały litr bulionu warzywno-drobiowego
- 2 puszki pomidorów/ lub pomidory świeże obrane ze skórki
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka listków świeżej bazylii
- świeża pietruszka
- wybrane zioła suszone( u mnie: oregano, tymianek i majeranek)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli lub płatki chilli
- pieprz, sól
- do podania: łyżka jogurtu naturalnego
Pomidory, pokrojoną i przesmażoną cebulkę i czosnek, posiekane zioła, koncentrat, papryczkę chilli wrzucamy do pojemnika, miksujemy blenderem na krem. Bulion gotujemy i wlewamy naszą pomidorową masę, doprawiamy ziołami, pieprzem i solą. Zagotowujemy. Przed podaniem dodajemy łyżkę jogurtu lub śmietany. GOTOWE! Zupa jak widać ekspresowa, mając gotowy bulion jej przygotowanie zajmuje nam około 10 minut. Jej 'ognistość' regulujemy ilością dodanego pieprzu i chilli. Dekorujemy listkami świeżej bazylii, lub swoich ulubionych ziół.
Pysznie! uwielbiam wszystko, co pomidorowe :)
OdpowiedzUsuń