sobota, 18 maja 2013

Pomidorowy ogień!


Dziś przepis na ognisty krem z pomidorów. Zupa ekspresowa, bezproblemowa, ze składników, które zazwyczaj na co dzień mamy w kuchni.
Do wykonania kremu będziemy potrzebować:
  • niecały litr bulionu warzywno-drobiowego
  • 2 puszki pomidorów/ lub pomidory świeże obrane ze skórki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka listków świeżej bazylii 
  • świeża pietruszka
  • wybrane zioła suszone( u mnie: oregano, tymianek i majeranek)
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli lub płatki chilli 
  • pieprz, sól
  • do podania: łyżka jogurtu naturalnego  
Pomidory, pokrojoną i przesmażoną cebulkę i czosnek, posiekane zioła, koncentrat, papryczkę chilli wrzucamy do pojemnika, miksujemy blenderem na krem. Bulion gotujemy i wlewamy naszą pomidorową masę, doprawiamy ziołami, pieprzem i solą. Zagotowujemy.  Przed podaniem dodajemy łyżkę jogurtu lub śmietany. GOTOWE! Zupa jak widać ekspresowa, mając gotowy bulion jej przygotowanie zajmuje nam około 10 minut. Jej 'ognistość' regulujemy ilością dodanego pieprzu i chilli. Dekorujemy listkami świeżej bazylii, lub swoich ulubionych ziół.

1 komentarz: