środa, 29 maja 2013

Ryż z jabłkami

W mojej kuchni na co dzień królują przepisy szybkie i niezbyt skomplikowane, dziś coś bardzo szybkiego i pysznego. Przepis ten wykorzystuję, kiedy nie mam czasu, ani pomysłu na nic innego, albo w chwilach słabości, kiedy "zjadłoby się coś słodkiego".




Potrzebujemy*:
  • woreczek ryżu
  • pół kubka jogurtu naturalnego
  • łyżka miodu
  • 3 jabłka 
  • łyżeczka masła
  • cynamon 
  • odrobina cukru (jeśli mamy kwaśne jabłka)
Zaczynamy od obrania jabłek i pokrojenia ich w kostkę, bądź starcia na tarce o grubych oczkach. Jabłka wrzucamy do miski, dodajemy cynamon i ewentualnie cukier. Jogurt mieszamy z łyżką miodu. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka i podsmażamy(nie podjadamy za dużo albo kroimy jedno jabłko więcej! :)) ) W międzyczasie gotujemy ryż. Ryż odcedzamy, mieszamy z jogurtem, nakładamy na talerz, a na to nakładamy pyszne przesmażone jabłka. Wszystko trwa około 15 minut- szybkie i proste, a jakie pyszne! :) 

*z takiej ilości przygotowuję obiad dla dwóch osób.


m.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz