czwartek, 12 września 2013

Kalafiorowy zawrót głowy czyli krem z kalafiora!

Zupy lubię, zupy kremy jeszcze bardziej- ten był na mojej liście do spróbowania od bardzo dawna. W końcu spróbowałam i przepadłam!

Potrzebujemy:
kalafior (świeży lub mrożony) 1 sztuka
serek topiony ( u mnie tylżycki) 1 opakowanie
bulion 1 litr (bulion na marchewce, pietruszce, selerze i żeberkach)
ziemniaki 2 sztuki
pieprz, sól, curry, majeranek - do smaku
ciabatta pełnoziarnista i masło- na grzanki

W bulionie gotujemy kalafior i ziemniaki do miękkości, do gorącej zupy wrzucamy serek tylżycki i miksujemy wszystko blenderem, doprawiamy do smaku.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę ciabattę i podsmażamy do zarumienienia.

Można podawać! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz